Je verjaardagsfeest vieren is zo gewoon dat we ons nooit afgevraagd hebben waarom we onze geboortedag vieren. Wanneer zijn we hier mee begonnen? En werd een verjaardagfeest altijd zo gevierd zoals we nu doen?
Heel lang geleden is men waarschijnlijk al begonnen met het vieren van verjaardagen. Omdat de mensen toen nog geen agenda of kalender hadden relateerden ze hun leeftijd aan de seizoensveranderingen van de natuur. Pas met de komst van de kalender en agenda werd het mogelijk speciale datums te markeren als verjaardag.

Egyptenaren
In het oude Egypte van ongeveer rond 3000 v.Chr. werd volgens sommige wetenschappers al de verjaardag van de farao’s gevierd. Die wetenschappers verwijzen naar de Bijbeltekst Genesis 40 vers 20, waarin staat dat de farao zijn verjaardag vierde. Andere historici en egyptologen weerleggen dit argument en beweren dat dit een verwijzing is naar kroningsdatum van de farao. Zeker is het dat er beschrijvingen van feestjes gevonden zijn.
spannend schatkamer piramide speuren feest

Grieken
De Grieken namen waarschijnlijk het verjaardagsfeest over van de Egyptenaren, door de verjaardagen van hun goden te vieren. Met het bakken van verjaardagstaarten begonnen de oude Grieken. Zij bakten maanvormige taarten voor hun grote god Artemis. Artemis was onder andere de godin van de maan vandaar de keuze voor een maanvormige taart. Op deze taart stonden kaarsen. Deze kaarsen gaven een mooi gloeiend effect en waren een goede manier om met de rook van de vlam jouw boodschap over te brengen naar de goden. Nog steeds doen we een wens wanneer we de kaarsjes op een verjaardagstaart hebben uitgeblazen.

Romeinen
De Romeinen veranderden deze tradities waarbij het draaide om de goden, immers Artemis was een godin in de Griekse mythologie en de farao’s werden door hun bevolking ook als goden gezien, naar henzelf. De Romeinen vierden daarom als eerste hun eigen verjaardag, tenminste de Romeinse heren deden dit. Ook door de komst van hun eigen kalender werd het mogelijk voor het volk hun eigen verjaardag te vieren met verjaardagstaart. Nationale feestdagen werden de verjaardagen van belangrijke Romeinse notabelen met vlaggen, taart en feest. Vrouwen moesten nog meerdere eeuwen wachten tot hun verjaardag ook werd gevierd.

Middeleeuwen
De traditie van het vieren van verjaardagen raakte na de val van het Romeinse Rijk in ongebruik. Het verjaardagsfeest was een heidense traditie vond de kerk en daarom niet wenselijk. In de vierde eeuw veranderden de kerk van gedachten en begonnen de geboortedag, en dus de verjaardag van Jezus Christus te vieren. De gewone man vierde nog steeds geen verjaardagen maar koningen en andere machtigen edelen begonnen hun verjaardag wel te vieren. Omdat koningen kronen droegen was dit de start van de verjaardagskronen die we allemaal kennen.

speurtocht ridderfeest draken 5 jaar kind

Kinderfeest
In de achttiende eeuw begon men in Duitsland met verjaardagsfeestjes met liedjes, cadeautjes, taart en kaarsjes, de Kinderfeste. Een feest dat als snel de hele wereld veroverde. Kaarsjes per levensjaar van de jarige op de verjaardagstaart is een mooie traditie. Destijds deed men er zelfs een kaarsje bij als symbool voor de hoop op een volgend jaar.

Industriële Revolutie
Verjaardagtaarten waren er langere tijd alleen voor het rijkere deel van de bevolking. Tijdens de Industriële Revolutie veranderde dit omdat er vanaf toen goedkoop en veel taartjes geproduceerd konden worden. Zo werden de verjaardagstaarten voor iedereen beschikbaar.

‘Happy Birthday to You’
Een echt verjaardagsliedje, iedereen kent toch ‘Happy Birthday to You’. Twee zusjes Mildred en Patty Hill bedachten In 1893 een liedje om op school de dag te beginnen. Dit liedje heette ‘Good morning to all’ en het liedje verspreidde zich over heel Amerika. Robert Coleman veranderde in 1924 het liedje in ‘Happy Birthday to You’. Dit liedje werd over de hele wereld bekend en wordt nog steeds overal tijdens verjaardagen gezongen.

kinderfeestje-speuren-puzzelen speurtochten.nl

BRONNEN
• Rijmond.nl, ‘Waar komt eigenlijk de traditie vandaan om je verjaardag te vieren?
• Mensensamenleving.infonu.nl, ‘Hiep, hiep, hoera, een verjaardag!
• Huffingtonpost.com, ‘This Is Why You Get To Celebrate Your Birthday Every Year’
• Happybirthdaywishes.eu, ‘Birthday traditions around the world’.
• nu.nl, ‘Verjaardagsfeestje kost ouders gemiddeld 110 euro’
• History.answers.com, ‘The History of Birthdays’
• Geschiedenis van het verjaardagsfeest, ‘De geschiedenis van het verjaardagsfeest | IsGeschiedenis’.