Deel 2
ABC voor een geslaagd kinderfeestje
P tot en met Z

 

kinderfeestje-speuren-puzzelen speurtochten.nl

 

 

 

 

P van Presentjes

Vaak worden er na het feestje presentjes meegegeven aan de kinderen van het feestje. Dat kunnen ze dan thuis laten zien aan hun ouders en vertellen over het feestje. In (de meeste) van onze speurpakketten zitten daarom diploma’s/certificaten/medailles etc. Maar natuurlijk kan je dit ook zelf maken om aan de kinderen mee te geven. Ook worden er soms presentjes meegegeven aan de kinderen: een zakje chips, gekleurd potlood of een ballon.

Q van …….

R van Reservespelletjes

Bedenk van tevoren extra spelletjes die je als reserve achter de hand kan houden. Bijvoorbeeld omdat je sneller klaar bent dan verwacht of omdat het net gaat regenen als je naar buiten wilt. Handigste om spelletjes op de reservelijst te hebben waar je geen attributen voor nodig hebt. ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. ‘Je mag geen ja of nee zeggen’.

S van Slecht weer

Al is het zomer, bedenk toch altijd een buiten en een binnen plek om je kinderfeestje te vieren. Uiteindelijk wonen we toch in Nederland :-). Voor onze speurtochten zeggen we altijd dat deze ook heel goed in huis te organiseren is. Gebruik dan wel echt elke ruimte in je huis (wc, kelderkast en zolder) en verdeel de speurtocht in twee gedeeltes. Houd halverwege een pauze om wat te drinken, dit is sowieso een goed idee, vaak is het geconcentreerd bezig zijn best wel lastig tijdens een feestje. Die pauze geeft jou de tijd om de nieuwe puzzelkaarten op te hangen/verstoppen in je huis. Ook spelletjes kan je binnen en buiten doen.

T van Tijdsduur

Houd voor de duur van je feestje rekening met de leeftijd van de uitgenodigde kinderen. Een feestje moet zeker niet te lang duren. Vaak is de herinnering het beste wanneer het feestje al ophoudt en de kinderen eigenlijk nog langer hadden willen blijven. “Ah, wat jammer. Moet ik nu al naar huis?”. Twee uur is voor een kleuterfeestje eigenlijk al lang genoeg en bij kinderen van acht kan het feestje wel drie á vier uur duren.

U van Uitnodigen

Wie nodig je uit voor het feestje? Vaak weet je eigen kind heel goed wie ze/hij wil uitnodigen voor het feestje. En zelf weet je natuurlijk met wie jouw kind vaak speelt en voor wie hij/zij ook wordt uitgenodigd op feestjes. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je kind veel speelt op school met een kindje die je eigenlijk niet zo goed kent, bijvoorbeeld omdat ze andere dagen naar de BSO gaan en daarom niet kunnen afspreken. Houd voor jezelf ook een maximaal aantal kinderen in gedachte.
Houd ook in de gaten of je niet bijna alle meisjes van de klas uitnodigt maar ééntje niet. Dat is wel heel verdrietig, beter kan je dat ene meisje dan ook uitnodigen.
Bedenk dat je alles duidelijk op de uitnodiging zet. Naam van jouw kind, datum en tijdstip (van en tot) van het feestje. Mocht je de kinderen thuisbrengen na het feestje vermeld dit dan ook. Jullie adres indien het feestje daar begint en/of eindigt. Jouw telefoonnummer. En ook als een kind niet kan komen of dit ook gemeld kan worden, zo heb je een duidelijk beeld van hoeveel kinderen er komen op het feestje. Ook kan je naar eventuele diëten vragen.
Een uitnodiging in het thema van het feestje is wel extra leuk. Vaak komen kinderen dan ook verkleed en dat geeft een heleboel voorpret.

Voorbeeld van de uitnodiging van het Spees en de Ruimtelanding speurpakket. De achterkant is onbeschreven en daar kan je aanvullende informatie kwijt.

 

 

V van Vervoer

Tegenwoordig worden kinderen vaak thuisgebracht na een feestje. Vermeld dit duidelijk op de uitnodiging. Verzamel alle adressen voor aanvang van het feestje en maak een logische volgorde in het afzetten van de kinderen. Daar kan je echt tijd mee besparen. Mocht je meerdere volwassenen hebben die helpen dan kan je twee of drie verschillende routes maken. Als je de kinderen met de fiets naar huis wilt brengen, houd het groepje dan echt klein en informeer de ouders dat ze hun kind met eigen fiets bij jou moeten afzetten. Geef op de uitnodiging een ruime marge van het thuisbrengen. ‘Tussen vijf en halfzes’ in plaats van ‘Om vijf uur’ want om vijf uur ga je beginnen met thuisbrengen dus dan haal je het nooit om alle kinderen dan thuis te brengen.

W van Winnen

Veel kinderen willen wedstrijdjes winnen. Natuurlijk het ene kind meer dan het andere maar uiteindelijk vindt iedereen het leuk om iets te winnen. Verzin bij de spelletjes/wedstrijdjes ook andere onderwerpen zodat iedereen iets kan winnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het groepje dat het beste elkaar aanmoedigde of welk groepje de leukste sprongetjes maakte tijdens een race/opdracht. Zo kan elk groepje enthousiast zijn omdat het iets gewonnen heeft. Zeker voor de jarige kan het erg belangrijk zijn om tijdens zijn/haar feestje een wedstrijd te winnen, op deze manier kan je dat beïnvloeden, hoe fijn is dat. Zorg dat je voor iedereen een prijs/certificaat/medaille hebt zodat elk kind blij hiermee naar huis gaat.

X van …….

Y van IJsjes

Altijd lekker een heerlijk (water)ijsje. En het feest ook een rustmoment op het feestje als iedereen blij aan z’n/haar ijsje aan het likken is. Een moment pauze tijdens het feestje is heel goed om iedereen rust te krijgen.

Z van Zingen

Natuurlijk gaan jullie voor de jarige zingen. Vraag van tevoren even aan jouw kind welk liedje vaak op school voor een jarige wordt gezongen en welke zij/hij leuk vindt natuurlijk. Misschien mag de jarige tijdens het zingen wel even op de stoel gaan staan van jou?