Deel 1
ABC voor een geslaagd kinderfeestje
A tot en met O

 

kinderfeestje-speuren-puzzelen speurtochten.nl

 

 

 

 

A van Aankomst

Zorg dat je ruim op tijd klaar bent, het kan zomaar gebeuren dat sommige kinderen al eerder worden gebracht. Maar natuurlijk ook dat andere kinderen weer wat later komen dan het door jou opgegeven tijdstip. Altijd handig als er wat speelgoed klaarstaat zodat de kinderen kunnen spelen terwijl andere kinderen worden gebracht en je daar mee bezig bent.

B van Broertjes en Zusjes

Broertjes en zusjes willen natuurlijk heel graag meevieren en dat kan heel leuk zijn maar helaas is het niet altijd even succesvol. Een oudere broer/zus kan laten merken dat hij/zij echt veel ouder is en het beter weet of kan, dit draagt niet echt bij aan de sfeer. Een jongere zus/broer zijn soms te klein zijn voor het door jou bedachte spel en verstoren daardoor het spel of de wedstrijd. Of bijvoorbeeld erg aan jou blijven hangen en dat is knap lastig als je druk bent met het feestje. Denk dus goed na voordat je ze mee laat doen op het feestje. Een oudere zus/broer kan je natuurlijk ook een taakje geven tijdens het feestje.

C van Checklist

Maak het jezelf makkelijk en maak voor het feestje een checklist waar je alles wat je bedenkt op kan schrijven en natuurlijk afstrepen als je het gedaan hebt :-). Denk bijvoorbeeld aan: taart bestellen/maken, spelletjes bedenken en wat heb je daarvoor nodig, uitnodigingen versturen en vragen naar eventuele allergieën van de kinderen, ook de namen van alle kinderen met contactgegevens van hun ouders en de traktatie bedenken en maken.

D van Draaiboek

Maak voor jezelf een duidelijke tijdsindeling van het feestje: ontvangst van de kinderen, taart eten, cadeautjes geven (met of zonder spelletje), daarna een spel of een speurtocht, een knutselactiviteit en dan nog iets te drinken en snoepen en een laatste spelletje. En bereken ruim voor het naar huis brengen van alle kinderen.

E van EHBO

Zorg voor de zekerheid dat je EHBO-doos goed gevuld is want een klein ongelukje kan altijd gebeuren. Zorg verder dat je alle telefoonnummers van de ouders ook op een handige plaats hebt liggen zodat je ze makkelijk kunt pakken bij spoed.

F van Foto

Zo leuk om mooie foto’s tijdens je kinderfeestje te maken. De taart en het zingen, uitblazen van de kaarsjes maar ook de actiefoto’s zijn superleuk. Neem tijdens de speurtocht en spelletjes ook foto’s van de kinderen, vaak nog leuker. Mocht je erg druk zijn tijdens het feestje kan je natuurlijk ook een vriendin/buurman hiervoor vragen.

G van Genieten

We proberen het de uitgenodigde kinderen van het feestje erg naar de zin te maken maar daarbij moeten we natuurlijk niet vergeten dat het om de jarige draait. We geven het feestje voor ons jarige kind en natuurlijk het allerbelangrijkste is dat zij/hij aan het genieten is. Vaak is de jarige als middelpunt van het feestje een beetje ingewikkeld, maak daar geen halszaak van. Beter om niet al te veel te reageren. Hoe jammer als je de jarige even apart moet zetten op zijn/haar eigen feestje.

H van Hulp

Alles in je eentje doen tijdens een feestje is wel een erg grote uitdaging. Vraag om hulp, er is altijd wel iemand die jou wil helpen. Het beste ben je met minimaal 2 personen. In verband met onverwachte gebeurtenissen maar natuurlijk ook voor het maken van foto’s. Zeker met een duidelijk draaiboek maak je het niet al te ingewikkeld om je te helpen.

I van Ideeën

Gebruik Google voor leuke knutsel en spelletjes ideeën. Vaak als je een thema hebt bedacht voor je feestje kan je met behulp van Google hele leuke ideeën vinden om met de kinderen te knutselen. Maar ook staan er veel spelletjes online.

J van Jarige

Voor jouw lieve jarige is een feestje buiten dat het natuurlijk superleuk is ook best ingewikkeld. Je bent het middelpunt van het feestje, alle cadeautjes en aandacht, dat is best wel wat. Maar ook gebeuren er dingen die minder leuk of teleurstellend zijn op een feestje. Denk bijvoorbeeld aan een niet zo leuk cadeautje of een vriendinnetje die alle aandacht trekt, een vriendje die iets onaardigs zegt. Je kan je kind hierop voorbereiden maar nog blijft het lastig. Houd de jarige dus goed in de gaten en mocht je signalen krijgen dat er iets aan de hand is, neem haar/hem dan even apart om er over te praten. Vaak als ze het maar even gedeeld hebben voelen ze zich alweer beter.

K van Kringspelletjes

Kringspelletjes zijn altijd een succes. Kinderen vinden het vooral leuk om kringspelletjes te doen die ze al kennen. Vraag aan jouw kind welke kringspelletjes hij/zij kent. Ook kan je dit aan de juf/meester vragen of bij de sportclub.

L van Lekkernijen

Vraag aan de jarige welke lekkernijen zij/hij graag wil op het feestje. Bak samen een taart of kies er samen eentje uit. En natuurlijk is het ook handig om meer in huis te hebben. Informeer bij de ouders van de kinderen van je feestje of er speciale diëten zijn waar je rekening mee moet houden.

M van Mutsen

Maak met de kinderen een mooie feestmuts. Of bijvoorbeeld een muts/hoed in het thema van je feestje. Een mooie piratenhoed, heksenhoed of feestmuts. Je kan van tevoren basis van de mutsen al klaarzetten met daarbij dingen om de mutsen te versieren. Denk hierbij aan crêpepapier in meerdere kleuren, leuke stickers, vouwblaadjes met scharen en lijn, stiften om te tekenen op de muts en kant en klare strikken.

N van Napret

Als iedereen naar huis is ga dan niet meteen opruimen maar neem de tijd om met je kind over het feestje te praten. Bekijk samen de foto’s die er gemaakt zijn en beleef zo het feestje opnieuw. En daarna kan je gaan opruimen 🙂

O van Overdaad

Haal niet al te veel eten in huis, prop je planning niet helemaal vol met activiteiten en spelletjes. Houd tijd over om gewoon met elkaar te spelen.